Beleggen met Plus500

ETP

Wanneer u ervoor kiest om te beginnen met beleggen, heeft u een groot aantal mogelijkheden. CFD's en ETP's zijn allebei populaire keuzes voor beleggers, omdat het beleggen in deze producten relatief simpel is. Ofschoon deze handelsproducten veel overeenkomsten delen, vertonen ze ook belangrijke verschillen. Daarom leest u hier wat ETP's zijn en in welke opzichten ETP's verschillen van CFD's. Zo kunt u een geïnformeerde beslissing maken voor uw portefeuille.

Bezoek Markets.com!

Wat zijn ETP's?

ETP's, ofwel Exchange Traded Products, zijn beursgenoteerde beleggingsproducten die een onderliggende index, obligatie, grondstof of ander handelsproduct volgen. Een ETP bevat een verzameling aan producten die de prestaties van een bepaalde markt of index nabootst, zodat de waarde van de ETP afhankelijk is van de onderliggende producten. De waarde van een ETP varieert daardoor van dag tot dag en door de dag heen op dezelfde manier als het onderliggende product.

ETP's zijn dus een soort beleggingsfondsen van onderliggende activa of effecten die op de beurs verhandeld worden op dezelfde manier als aandelen. Een ETP kan bijvoorbeeld alle aandelen van een bepaalde index bevatten of verschillende vreemde valuto, waardoor u met de aankoop van slechts één ETP een gespreide portefeuille opbouwt. U kunt handelen in ETP's via een broker. Omdat de ETP meestal passief onderhouden wordt, zijn ETP's een voordelig alternatief voor fondsen.

Soorten ETP's

ETP's worden gebenchmarkt aan verscheidene beleggingsproducten, zoals grondstoffen, (crypto)valuta, aandelen en obligaties. Zo bevatten ETP's een gespreid portfolio aan beleggingsproducten die bijvoorbeeld een bepaalde index, zoals de S&P 500 volgen. Een ETP bestaat in dat geval uit alle aandelen uit de S&P 500, waarbij het aantal van elk aandeel overeenkomt met de waarde van de aandelen binnen de index. Op die manier beweegt de ETP dus gelijk aan de index. Dit is voordelig voor beleggers die op een simpele manier een gespreid portfolio willen opbouwen.
Omdat ETP's allerlei soorten beleggingsproducten kunnen volgen, heeft u de keuze uit verschillende soorten ETP's. ETP's worden meestal onderverdeeld in ETF's en ETN's.

ETF's

ETF's, ofwel Exchange Traded Funds, zijn een soort beleggingsfondsen die een verzameling beursgenoteerde beleggingen volgen. ETF's zijn populair onder beleggers door het potentieel voor diversificatie die deze effecten bieden. Net als beleggingsfondsen, bestaan ETF's uit een collectie aan beleggingen, zoals aandelen of obligaties. Meestal volgt een ETF een beursgenoteerde index, sector, grondstoffen of valuta. Net als gewone aandelen worden ETF's de hele dag verhandeld en fluctueert de prijs van elke ETF. De spreiding en kosten verschillen per ETF, waardoor het belangrijk is om te beslissen welke soort ETF het beste past bij uw beleggingsdoelen. Enkele populaire ETF's zijn:

Index ETF's

Index ETF's zijn een veelvoorkomend type ETF. Index ETF's volgen de prestaties van een bepaalde index, zoals de S&P 500 of de AEX. U moet er rekening mee houden dat er een foutmarge geldt voor index ETF's. Deze ETF's zullen vaak namelijk niet perfect nauwkeurig de onderliggende index volgen.

Obligatie ETF's

Obligatie ETF's zijn fondsen die bestaan uit meerdere obligaties. Vaak zijn de obligaties van bedrijven, overheden of gemeenten. U loopt altijd het risico dat u uw oorspronkelijke investering niet terugkrijgt. De winst die u maakt op obligatie ETF's kan verschillen.

Currency ETF's

Currenct ETF's, ook wel valuta ETF's genoemd, bestaan uit verschillende valuta. Valuta ETF's worden net als andere ETF's verhandeld op de beurs en kunnen de wisselkoersen van één of meer vreemde valuta volgen.

Crypto ETF's

Crypto ETF's volgen de prestaties van één of meerdere crypto-beleggingsproducten. De waarde van een crypto ETF is afhankelijk van de waarde van het onderliggende product. U kunt daarbij denken aan bijvoorbeeld Ethereum of Bitcoin.

Commodity ETF's

Commodity ETF's volgen de prestaties van grondstoffen, zoals goud, landbouwproducten of olie. Commodity ETF's bieden meerdere voordelen voor beleggers. Zo is het handelen in ETF's toegankelijker dan het handelen in fysieke grondstoffen. Bovendien is het investeren in grondstoffen een goede manier om u te beschermen tegen inflatie, omdat grondstoffen vaak in tegenovergestelde richting bewegen van de inflatie.

ETN's

ETN's, ofwel Exchange Traded Notes, zijn een speciaal soort ETP's welke gezien kunnen worden als een kruising tussen obligaties en ETF's. Een ETN is gebaseerd op een onderliggend effect, net als een ETF, maar bestaat uit beleggingsproducten die ongedekt zijn, net als obligaties. ETN's worden verhandeld op de beurs en kunnen tot het einde van de looptijd verhandeld worden.

De meest populaire ETN's volgen grondstoffen en indices en kunnen dagelijks verhandeld worden op de beurs. De uitbetaling van een ETN vindt enkel plaats aan het einde van de looptijd. In tegenstelling tot obligaties gelden er voor ETN's dus geen periodieke uitkeringen of rentebetalingen. De prijzen van ETN's fluctueren in plaats daarvan net als de prijzen van aandelen.  

ETN's worden gezien als risicovoller dan ETF's, omdat de uitgever van de ETN de onderliggende effecten of activa niet van tevoren hoeft te kopen. In plaats daarvan geldt de belofte dat de onderliggende waarde van de ETN op een later tijdstip betaald zal worden. Bovendien zijn ETN's vaak niet gedekt door onderpand, wat het risico met zich meebrengt dat er niet aan de belofte voldaan zal worden. Het is daarom belangrijk om de financiële status van de uitgever te controleren voordat u een ETN koopt. Om deze taak te vergemakkelijken voor u worden ETN's geleverd met een EID of KID (Key Investor Information Document) waarin alle belangrijke informatie voor beleggers staat.

ETP's als alternatief voor CFD's

ETP's en CFD's delen een aantal overeenkomsten. Als u belegt in een CFD, volgt u tevens de prestaties van een onderliggend beleggingsproduct. U kunt CFD's kopen en verkopen en net als bij ETP's zal u een CFD willen kopen als u verwacht dat de waarde van het onderliggende product zal stijgen en verkopen als u verwacht dat de onderliggende waarde zal dalen. Bovendien bieden bepaalde soorten ETP's de mogelijkheid om te beleggen aan de hand van een hefboomwerking. Deze ETP's worden ook wel leveraged ETF's genoemd.
Er zijn echter belangrijke verschillen tussen ETP's en CFD's, welke wij voor u op een rij hebben gezet:

Risico

CFD's worden gezien als veel risicovoller dan ETP's. Wanneer u belegt in CFD's kunt u meer dan uw initiële inleg verliezen. Bij de meeste soorten ETP's is dit niet mogelijk.

Bezit

Wanneer u belegt in een ETP bezit u een deel van de onderliggende activa of effecten. Zo kunt u bij een fysieke ETF een deel van de verschillende beursgenoteerde aandelen bezitten. Echter, als u belegt in een CFD, bezit u het onderliggende product niet.

Juridisch

ETP's worden doorgaans verhandeld op de beurs en zijn onderhevig aan de regels van een gecentraliseerde beurs. CFD's, aan de andere kant, worden over-the-counter (OTC) verhandeld. Dat betekent dat de regels worden opgesteld in OTC-contracten welke samengesteld worden in samenspraak tussen de handelaren. Het toezicht van een gecentraliseerde beurs op de regels omtrent ETP's maken deze handelsproducten veiliger terwijl de OTC-contracten van CFD's als flexibeler beschouwd kunnen worden.

Toegankelijkheid

ETP's zijn vaak toegankelijker, omdat deze beleggingsmogelijkheid door de meeste brokers wordt aangeboden. Als u uw inleg wilt spreiden, bijvoorbeeld als u in cryptocurrencies wilt beleggen, zijn ETP's daardoor een aantrekkelijk alternatief voor CFD's.

Hefboomwerking

Als u belegt in CFD's kunt u in de meeste gevallen gebruik maken van een hefboomwerking. U kunt daardoor met een beperkte inleg grote verschillen maken op uw investering. Echter vergroot de hefboomwerking en de beperkte investering ook het risico op beleggen in CFD's. U heeft een groter potentieel om uw rendement te vergroten in vergelijking tot handelen in ETP's, maar u kunt daardoor ook grotere verliezen maken. Zelfs hoger dan uw initiële inleg.
Leveraged ETF's bieden ook een hefboomwerking, maar deze hebben aanzienlijke nadelen tegenover CFD's. Leveraged ETF's bieden vaak een meer beperkte hefboomwerking dan CFD's en in sommige gevallen moet u alsnog de volledige kosten van de onderliggende effecten of activa betalen.

ETP’s kopen? Kies een goede broker

Bent u overtuigd en wilt u beleggen in ETP's? Dan wilt u een betrouwbare en voordelige ETP broker kiezen. Wanneer het aankomt op het vinden van de juiste ETP broker voor u, is het belangrijk dat u let op de volgende zaken:

  • De soorten ETP's die de broker aanbiedt, bijvoorbeeld ETN's, index ETF's en crypto ETF's;
  • De onderliggende producten die de broker per ETP aanbiedt, bijvoorbeeld ETF's in verschillende indices zoals AEX en sector indices;
  • De kosten die de broker rekent, zoals brokerage fees en tracking of spread kosten.

Welke ETP broker het beste bij u past, hangt af van uw beleggingsdoelen. Een aantal betrouwbare Nederlandse ETP brokers zijn:

Scalable Capital

Scalable Capital is een online broker die recentelijk de Nederlandse markt heeft betreden. Scalable is in 2014 in Duitsland opgericht en is tevens actief in Spanje, Oostenrijk, Italië en Frankrijk. Deze broker heeft op het moment meer dan 600.000 klanten en ruim 10 miljard euro in activa onder haar beheer. Deze broker is ideaal voor beginnende beleggers, omdat u geheel gratis kunt beginnen met het beleggen in meer dan 750 ETF's met het gratis 'Free Broker' account. Scalable is vooral gespecialiseerd in cryptocurrency, maar u kunt via Scalable ook in talloze andere ETF's beleggen, alsmede ETF spaarplannen. U kunt al starten met een investering vanaf €1,-.

Bezoek Scaleble Capital!

BUX Zero

BUX Zero biedt ETF's in verscheidene cryptocurrencies tegen een commissie per order van 0,5%, wat BUX Zero zeer voordelig maakt. Daarnaast biedt BUX de unieke mogelijkheid om commissievrij te handelen in BUX tokens. En als u minimaal 1.000 BUX tokens in uw portfolio heeft, kunt u ook commissievrij handelen in ETF's in cryptocurrencies. Tevens kunt u investeren in ETF spaarplannen en ETF fracties, waarbij u een fractie van een ETF kunt kopen vanaf €10. BUX Zero biedt lagere tarieven dan DEGIRO en Scalable, maar heeft wel een kleinere diversiteit aan mogelijkheden als het aankomt op ETF's en crypto.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Broker van de maand!
Toch kiezen voor onze broker van de maand? Kijk dan hier >>