Beleggen met Plus500

Valutaparen

In de forexmarkt worden valuta's verhandeld in paren. Er zijn drie hoofdcategorieën van valutaparen: de belangrijkste, secundaire en exotische valutaparen. Hier vindt u een uitleg over de verschillende soorten valutaparen en de factoren die hun waarde beïnvloeden.

Beleggen met Etoro!
Bezoek Markets.com!
Bezoek Markets.com!

Belangrijkste valutaparen

De belangrijkste valutaparen, ook wel bekend als de 'majors', zijn de meest verhandelde valutaparen ter wereld. Ze bestaan uit de Amerikaanse dollar (USD) in combinatie met de andere belangrijke valuta's, zoals de euro (EUR), het Britse pond (GBP), de Japanse yen (JPY), de Canadese dollar (CAD), de Australische dollar (AUD) en de Zwitserse frank (CHF). Enkele voorbeelden van belangrijke valutaparen zijn:

 • EUR/USD
 • GBP/USD
 • USD/JPY
 • USD/CAD
 • AUD/USD
 • USD/CHF

De belangrijkste valutaparen zijn zeer liquide en hebben over het algemeen de laagste spreads, waardoor ze populair zijn bij zowel beginnende als ervaren handelaren.

Secundaire valutaparen

Secundaire valutaparen, ook wel bekend als 'crosses' of 'cross currency pairs', zijn valutaparen die niet de Amerikaanse dollar bevatten. Deze paren bestaan uit de belangrijkste valuta's, met uitzondering van de USD. Enkele voorbeelden van secundaire valutaparen zijn:

 • EUR/GBP
 • EUR/JPY
 • GBP/JPY
 • AUD/NZD
 • CAD/JPY

Secundaire valutaparen zijn over het algemeen minder liquide dan de belangrijkste valutaparen en hebben mogelijk hogere spreads. Desondanks bieden ze handelaren de mogelijkheid om te profiteren van prijsschommelingen tussen andere grote valuta's zonder blootstelling aan de Amerikaanse dollar.

Exotische valutaparen

Exotische valutaparen zijn valutaparen die bestaan uit een belangrijke valuta en een valuta van een opkomende markt of een kleiner land. Enkele voorbeelden van exotische valutaparen zijn:

 • USD/TRY (Amerikaanse dollar/Turkse lira)
 • EUR/PLN (euro/Poolse zloty)
 • GBP/ZAR (Brits pond/Zuid-Afrikaanse rand)

Exotische valutaparen zijn minder liquide en hebben vaak hogere spreads dan de belangrijkste en secundaire valutaparen. Ze kunnen echter aantrekkelijk zijn voor handelaren die op zoek zijn naar grotere prijsschommelingen en hogere winstpotentieel.

Factoren die de waarde van valutaparen beïnvloeden

De waarde van valutaparen wordt beïnvloed door verschillende economische, politieke en sociale factoren. Enkele van de belangrijkste factoren zijn:

 1. Rentevoeten: Centrale banken stellen rentetarieven vast, wat invloed heeft op de aantrekkelijkheid van een valuta. Als de rentevoeten in een land stijgen, kan de vraag naar die valuta toenemen, wat leidt tot een stijging van de wisselkoers.
 2. Inflatie: Inflatie heeft invloed op de koopkracht van een valuta. Een hoge inflatie kan leiden tot een daling van de waarde van een valuta, terwijl lage inflatie kan leiden tot een stijging van de waarde.
 3. Economische groei: De economische groei van een land kan de vraag naar zijn valuta beïnvloeden. Een sterk groeiende economie kan leiden tot een hogere vraag naar de valuta, wat resulteert in een stijging van de wisselkoers.
 4. Politieke stabiliteit: Politieke stabiliteit en het overheidsbeleid in een land kunnen de aantrekkelijkheid van een valuta beïnvloeden. Politieke onrust of onzekerheid kan leiden tot een daling van de waarde van een valuta, terwijl politieke stabiliteit en vertrouwen in het overheidsbeleid kunnen leiden tot een stijging van de waarde.

Hou deze factoren goed in het oog om weloverwogen handelsbeslissingen bij uw broker te nemen en uw succes op de valutamarkt vergroten.

Zoek de beste broker voor u!Vergelijk alle brokers Naar vergelijker
Disclaimer - Handelen brengt risico's met zich mee. Zet niet meer kapitaal op het spel dan u bereid bent te verliezen. In het verleden behaalde rendementen bieden geen garantie voor de toekomst. Dit is geen beleggingsadvies.
Sluiten [x]
Broker van de maand!
Toch kiezen voor onze broker van de maand? Kijk dan hier >>